Siapa sangka taman tema air pertama di Malaysia yang dulunya gah akhirnya di tutup oleh sebab ini..

Ramai tidak tahu kewujudan tempat ini sehinggalah ia disenaraikan antara tempat paling menyeramkan atau berhantu di Malaysia.

Kredit Facebook Mimaland

Ia adalah sebuah taman tema di Malaysia yang menjadi pilihan ramai selepas memulakan operasi pada 1971, sebelum wujudnya taman tema moden seperti Sunway Lagoon, Lost World of Tambun atau Wetworld Water Park Shah Alam.
Adakah anda tahu mengenai kewujudan Mimaland di Gombak? Benarkah tempat ini berhantu atau sekadar khabar angin?

Kredit Facebook Mimaland

Dua insiden menyumbang kepada penutupan taman tema itu.
Pertama, kemalangan di kawasan papan luncur air gergasi Mimaland pada Januari 1993 yang menyebabkan seorang warganegara Singapura berusia 27 tahun maut.
Kedua, tanah runtuh mengakibatkan kerosakan pada dinding kolam renang sama pada Mei 1994. Sama ada ia hanyalah kebetulan atau mempunyai unsur mistik seperti tersebar di Internet, Mimaland terus pudar daripada ingatan ramai selepas ditutup sepenuhnya.

Kredit Facebook Mimaland
Kredit Google

Rujukan akhbar dan carian di Internet mendapati Mimaland adalah taman tema pertama dan terbesar pada 1970-an yang diminati ramai khususnya warga kota Kuala Lumpur.

Menariknya tentang taman tema ini, ia bercirikan idea moden yang dilengkapi papan luncur air gergasi tinggi dan kolam renang terbesar di Asia Tenggara ketika itu, selain model dinosaur bersaiz besar, chalet dan restoran terapung, tasik untuk aktiviti bersampan dan memancing, “giant maze” serta merentas hutan.
Kini, semuanya bagai “bandar berhantu” sejak ditutup 22 tahun lalu.

Kredit Facebook Mimaland

Malaysia In Miniature Land adalah singkatan bagi Mimaland yang pernah menjadi taman tema canggih dan terhebat pada era 1970-an dan 1980-an, meliputi kawasan seluas 300 ekar!

Kredit Facebook Mimaland

Kini, ia dikatakan berhantu kerana ditinggalkan sekian lama, ada menggelarnya kawasan keras dan kawasan hitam, namun ada laporan mengatakan syarikat hartanah berminat membangunkannya semula.

Kredit Google

The Star melaporkan MPHB Capital Bhd (MPHB Cap) menggugurkan perjanjian usaha sama (JV) dengan Magna Senandung Sdn Bhd untuk membangunkan tanah Mimaland Bhd seluas 122 hektar di Gombak.
MPHB Cap dilaporkan memiliki 98% kepentingan dalam Mimaland. Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, MPHB Cap berkata keputusan menamatkan perjanjian itu dibuat selepas mencapai persetujuan bersama. Perjanjian usaha sama itu dimeterai pada 29 April 2011 untuk membangunkan semula taman teman yang ditutup sejak 1993.
Carian FMT Ohsem di Internet juga mendapati beberapa aktiviti seperti penggambaran filem dan aktiviti sukan pernah diadakan di Mimaland. Nampaknya, kawasan itu tidaklah “seram” seperti digambarkan.

Kredit Google

Filem Sniper arahan Pierre Andre antara yang membuat penggambaran di Mimaland. Keratan akhbar mengenai pengalaman barisan pelakon juga mendedahkan pengalaman ngeri seperti mendengar suara perempuan menyanyi di tasik Mimaland, selain ada pelakon yang kerap terseliuh kaki.
Malah, 2 tahun lalu, penjelajahan basikal Lost World of Mimaland Mini Jamboree juga dianjurkan Kelab Berbasikal Alternatif Gombak (ACCG). Ia menarik minat 800 peserta yang meredah kawasan tidak berturap di Mimaland, mendaki laluan tidak rata dan anak sungai
Ia membuktikan betapa Mimaland diberi perhatian semula dan mungkin tidaklah seseram seperti yang diceritakan.
Liyana Mohamad, 30, berkata beliau berkunjung ke taman tema itu setiap hujung minggu bersama keluarganya sejak berusia 3 tahun sehinggalah ia ditutup. “Mimaland adalah port keluarga pada hujung minggu. Saya suka mandi di kolam renangnya yang dikelilingi hutan menghijau. Ia mengenangkan masa bersama keluarga,” katanya.
Ditanya tentang khabar angin tempat itu berhantu, Liyana tidak tahu sama ada ia benar atau sebaliknya, namun beliau mahu melawatnya jika ia dibuka semula kepada orang ramai. “Kalau dibuka semula saya akan pergi, tak payah takut pasal hantu sebab kita pun pergi siang. Tetapi saya pasti tempat itu mendukung banyak memori kepada orang sekitar Kuala Lumpur,” katanya yang tinggal di Bukit Antarabangsa.
Seorang lagi wanita muda, Yiswaree Palansamy turut berkongsi pengalaman zaman kanak-kanaknya di Mimaland.
“Saya tak tahulah sama ada ia berhantu. Tetapi saya dengar bermacam-macam kisah mengenainya. Tapi tempat itu memang antara yang terbaik pernah saya lawat ketika zaman kanak-kanak.
“Pada pendapat saya, kalau dibuka semula pun, ia mungkin akan terus dilabel sebagai berhantu dan kisah-kisah seram berkaitan dengannya akan menjadi sebahagian daripada lokasi itu,” katanya.
FMT Ohsem berjaya menghubungi 2 bekas kakitangan Mimaland untuk mengupas lanjut isu ini.
Menurut Nasir Ahmad Sadar Ali, 53, yang kini menjadi peniaga mengakui Mimaland adalah tempat kerja yang menyeronokkan, lebih-lebih lagi tempat kerja pertamanya selepas menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
“Seronok sangat. Bila tinggalkan tempat itu, rasanya macam tinggalkan keluarga sendiri. Sebagai satu-satunya taman tema ketika itu, memang bangga bekerja di sana. Pelbagai tarikan dan semuanya gah, sayang ia ditutup untuk pelan pembangunan tetapi tidak dapat dibuka semula,” katanya yang bekerja di bahagian makanan dan minuman ketika itu.
Nasir yang tinggal di Gombak berkata, Mimaland bukannya ditutup kerana kemalangan maut mahupun bencana tanah lumpur memasuki kolam renang, sebaliknya pihak pengurusan merancang melakukan pembangunan semula yang akhirnya tidak berjaya.


Beliau berkata, berita kawasan itu berhantu bukanlah sesuatu yang pelik memandangkan taman itu sudah lama terbiar dan dikelilingi hutan.
“Cerita hantu, jangankan sekarang sejak saya kerja lagi ada, sebabnya ia dikelilingi hutan. Biasalah,” katanya yang cuba memasuki taman teman itu selepas ia ditutup, namun dihalang penjaga.
Seorang lagi bekas kakitangan Mimaland, Tarrence Francis Gigon, 69, berkata sepanjang bekerja di sana lebih 20 tahun, beliau tidak pernah mendengar sebarang cerita hantu.
“Tak mungkinlah ada hantu. Sejak ia mula dibina pada 1969, saya pernah berjalan seorang tetapi tak pernah pula nampak hantu. Oleh kerana saya dalam jabatan pembinaan, saya kerap bermalam di situ,” jelasnya.
Malah, Tarrence percaya berita itu sekadar khabar angin sahaja.
“Ia adalah tempat paling seronok untuk bekerja. Saya memang rindu tempat itu. Saya susah hati apabila ia ditutup selamanya,” tambahnya.

Keedit Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *